Professionalisering online omgeving voor studie(loopbaan)keuze

geplaatst op: 24 augustus 2021
Categorie(ën): Applicatiebeheer | Klantcase

Door de snel veranderende arbeidsmarkt zullen jongeren vaker voor loopbaankeuzes staan. Een leven lang leren is aan de orde van de dag. Bewust kiezen vraagt naast kennis over de opleiding en het bijbehorende werkveld, ook kennis over jezelf. Esther Verbeek, Regisseur team aansluiting vo-ho bij de HAN, ontwikkelde, samen met HAN studenten het iQuest spel.  Met iQuest, dat bestaat uit een kaartenset en een online omgeving, kunnen leerlingen in het vo en mbo een goede basis leggen om een bewuste studie(loopbaan)keuze te maken. FirstKlas werd gevraagd om het beheer van de online omgeving op zich te nemen om daarmee een verdere professionalisering mogelijk te maken.

iQuest - werken naar een bewuste studiekeuze

Er zijn 2 typen spellen; iQuest profielkeuze en iQuest studiekeuze. De eerste variant is geschikt als startactiviteit voor havo 3-leerlingen die een profielkeuze gaan maken. De tweede variant is gericht op havo 4- of -5-leerlingen en mbo-leerlingen tijdens de laatste twee studiejaren die willen achterhalen welke opleidingen passen bij hun interesses.

Bij iQuest gaat een leerling, op basis van een set kaarten, in gesprek met een andere leerling over zijn/haar interesses en wat hij/zij belangrijk vindt. Door deze interesses te verwerken in de online omgeving krijgt de leerling een top 10 van interessegebieden met een uitgelichte top 3. Met deze top 3 kan een bewuste keuze gemaakt worden voor een vervolgopleiding. Esther legt uit: “iQuest geeft dus eigenlijk een basis voor het studiekeuzeproces. Er is ook een mogelijkheid om vervolgopdrachten te maken die onderdeel kunnen uitmaken van het LOB-programma (Loopbaanoriëntatie en Begeleiding) van de scholen.  We vinden het belangrijk dat je de leerling zoveel mogelijk laat ondernemen op het gebied van studiekeuze-activiteiten. Hoe meer je doet, hoe groter de kans dat je ook terechtkomt op een plek die op dat moment het beste bij je past.” 

iQuest

iQuest beheer professioneel uitbesteed

iQuest is ontwikkeld binnen de HAN in samenwerking met een studententeam. Na de livegang en het succes van iQuest ontstond er de wens om de continuïteit van de iQuest website beter te borgen en daarom de hosting, het beheer en onderhoud van de website onder te brengen bij een externe, professionele partij. Esther kwam op aanraden van de afdeling ICT van de HAN bij FirstKlas terecht en na een offerte- en analysetraject is de samenwerking gestart. 

De iQuest online omgeving wordt door FirstKlas gehost in de eigen Microsoft Azure cloud. Deze is ISO27001 gecertificeerd en voldoet aan het hoogste niveau van beveiliging en privacy voorwaarden.  Daarnaast werkt FirstKlas met een Service Level (SLA) overeenkomst om duidelijke afspraken en verwachtingen naar elkaar te hebben. In de SLA zijn de werkwijze en kennisborging samen met de klant bepaald. Indien er vragen zijn of er problemen optreden op de iQuest website kan er door middel van het insturen van service tickets ondersteuning worden gevraagd aan de FirstKlas helpdesk. 

Esther geeft aan: “Als ik een vraag heb wordt hij meteen in behandeling genomen. Daar ben ik heel tevreden over. Aan de start van het traject was ik gewend om te schakelen via directe e-mail. Nu dat het beheer helemaal is ingericht is het de bedoeling dat ik een ticket instuur. Dat vind ik nog wel even wennen,  maar ik vind dat  tot nu toe alles heel snel wordt opgepakt. Dat vind ik heel positief.” 

FirstKlas als partner

De samenwerking tussen FirstKlas en de HAN kenmerkt zich als prettig en professioneel. Esther geeft aan: “Wat ik heel prettig vind zijn de korte lijnen; er wordt snel gereageerd en actie ondernomen. Ik heb het gevoel dat ze goed weten waar ze mee bezig zijn. Dat is fijn, want ik ben een leek op het gebied van applicatiebeheer en dan moet je erop kunnen vertrouwen dat het allemaal professioneel geregeld is en van goede kwaliteit is. En ik merk dat dat ook zo is.” 

Wilt u meer informatie over hoe wij u kunnen ondersteunen met het beheer van uw applicatie in het onderwijs? Onze software ontwikkelaars zijn goed bereikbaar met een korte responstijd en grote mate van betrokkenheid. U blijft eigenaar van uw applicatie, data, code en prioriteitenstellingen. Door het uitbesteden van het applicatiebeheer komt er meer ruimte vrij voor procesoptimalisatie binnen uw organisatie. Neem contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvende afspraak: 
✆ 040-2930395
✉ info@firstklas.nl

Meer informatie / bron: iQuest


Over HAN

HAN University of Applied Sciences (HAN) is een hogeschool met ruim 35.000 studenten en 3.700 medewerkers op 2 campussen in Arnhem en Nijmegen. De HAN verzorgt 83 bachelor-, associate degree- en masteropleidingen in voltijd, deeltijd, duaal of individueel via internet. Daarnaast richten ze zich met advies, nascholing, ruim 300 cursussen, trainingen, en (post-hbo-)opleidingen op werkenden in bedrijven, instellingen en organisaties. Sinds 1 januari 2020 werken ze in een organisatiestructuur met 14 academies, waarin onderwijs, onderzoek en werkveld rond een bepaald domein samenkomen. 

Contact

FirstKlas
Gestelsestraat 258
5654 AM Eindhoven
040 - 293 03 95
info@firstklas.nl