Een complex proces waar elke mbo-opleiding jaarlijks mee wordt geconfronteerd,  is de Onderwijs- en Examenregeling (OER; ook wel het Onderwijs- en Examenreglement), die voor elke opleiding moet worden vastgelegd.  De OER is een wettelijk verplicht document waarin de kwalificatie-eisen en het examenplan van een mbo-opleiding per kwalificatie staan beschreven. Elke mbo-opleiding is verplicht om dit document vóór aanvang van de opleiding aan nieuwe studenten ter beschikking te stellen. Hoe laten we de OER een optimaal onderdeel zijn van de Student Journey en hoe helpen we de student door de informatie zo gemakkelijk en begrijpelijk mogelijk ter beschikking te stellen?

Toegankelijker OER heeft wervend effect

Voor gebruik van de OER door de student geldt dat een aantrekkelijke presentatie uitnodigt tot een betere toegankelijkheid, een betere kennisoverdracht en een hogere retentie van de aangeboden informatie. Daarnaast geldt dat een aantrekkelijk, uitnodigend uiterlijk een wervend effect heeft. Een toegankelijk geschreven en aantrekkelijk vormgegeven OER is aantrekkelijk, voor potentiële, nieuw binnenkomende en zittende studenten – en hun ouders.

Telefoon en web

Studenten gebruiken  hun telefoon het meest om te communiceren met de onderwijsinstelling. De OER dient daarom ook op een mobiele telefoon goed leesbaar en visueel aantrekkelijk te worden weergegeven. Maar ook voor anderen – intern en extern – die vaak op een laptop of PC werken, dient de informatie overzichtelijk, begrijpelijk en aantrekkelijk gepresenteerd te worden. Voor een presentatie van de OER aan studenten, ouders en andere betrokkenen is een webpagina daarom het geëigende instrument.

OER en studiegids

Bij veel roc’s is de OER onderdeel van een studiegids. Zo’n gids bevat dan de beschrijving van de opleiding, de opleidingsduur en de opbouw van de opleiding. Daarnaast worden de basisdelen en de profieldelen nader uitgewerkt, evenals de generieke vakken, de keuzedelen en de stage. De OER wordt uitgewerkt in overzichtelijke tabellen voor de examenplannen, de beroepsgerichte examinering en hoe deze wordt berekend. Soms wordt ook het examenreglement toegevoegd.

De OER als onderdeel van de Student Journey

Als voorbeeld willen we graag Zadkine noemen.  Hier bestond de duidelijke behoefte van onderwijs, leiding en de afdeling communicatie om de OER en de studiegids beter toe te snijden op de behoeften van studenten. In een gezamenlijk project werd daarom voor de OER en de studiegids een template (een standaardvoorbeeld) ontwikkeld met een aantrekkelijk en toegankelijk visueel ontwerp en werden alle teksten op het niveau van de studenten herschreven.

Vervolgens werden alle OER-en en alle studiegidsen op basis van dit nieuwe template ontwikkeld. Een extra voordeel daarbij was dat de invoer van veel gegevens niet meer nodig is, omdat die worden opgehaald uit andere systemen. Gegevens die elders zijn ingevoerd en correct bevonden hoeven niet meer te worden overgetikt. Dit werkt veel sneller en voorkomt fouten.

Op die manier werd bij Zadkine een grote sprong voorwaarts gemaakt in mooie en begrijpelijke studiegidsen met een wervend karakter die toch de essentie van de opleiding op een juridisch sluitende manier bevatten. Een ontwikkeling waar Zadkine en de studenten blij mee zijn. 

Voor meer details, lees ook onze Zadkine klantcase: Verbetering van de kwaliteit van de onderwijsontwikkeling met OERknal en FormuLeer 

Software die dit mogelijk maakt

Voor het ontwikkelen, elk jaar weer vaststellen en publiceren van aantrekkelijke OER-en en studiegidsen is software beschikbaar die dit mogelijk maakt: OERknal en FormuLeer.

Een aantrekkelijke OER?

Wilt u ook dat uw OER een integraal deel wordt van de Student Journey? Neem contact op met een van onze adviseurs voor een vrijblijvende afspraak. Zij kunnen u precies laten zien hoe OERknal en/of FormuLeer precies werkt.

 

Elbert de Bruin

Interesse in een gesprek?

Neem contact op met Elbert de Bruin en maak een afspraak om vrijblijvend kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken.

Onze applicaties

  • MBO
OERknal is een SaaS applicatie die mbo-instellingen ondersteunt bij het opstellen van onderwijs- en examenprogramma’s (toets- en examenstructuren) ten behoeve van de OER. Het hele creatieproces wordt begeleid met workflows.
  • MBO
FormuLeer is een SaaS applicatie die mbo-instellingen ondersteunt bij de creatie en publicatie van onderwijsdocumenten zoals studiegids, examenplan, onderwijsgids en keuzedelengids.
  • MBO
STAPP is een SaaS applicatie die mbo-instellingen ondersteunt bij het registreren van en het rapporteren over studenten die studieloopbaanbegeleiding krijgen en/of in een schoolmaatschappelijk werk traject zitten.

Maatwerk applicaties

Naast generieke SaaS applicaties levert FirstKlas ook maatwerk applicaties voor onderwijsinstellingen. Wij ontwikkelen stabiele, webgebaseerde applicaties die veel mogelijkheden bieden, de wendbaarheid van de klantorganisatie verhogen en eenvoudig zijn in gebruik. Onze oplossingen komen tot stand in samenspraak met de klant door een goede inventarisatie en de inbreng van bewezen technologie.

Bekijk maatwerk applicaties

Heeft u een vraag, interesse in een gesprek of vrijblijvend even kennismaken?

De koffie staat klaar en onze collega’s denken graag met u mee. Bel ons, stuur een e-mail of vul het contactformulier in en we nemen snel contact met u op.

  • Door het contactformulier in te vullen gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring
  • Hidden