Leven Lang Ontwikkelen

In het kader van een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) verandert de opleidingsbehoefte. Het onderwijs wordt nog meer maatwerk en toegespitst op de kwaliteiten van de deelnemende personen en marktvraag. Er komen nieuwe banen die voorheen niet bestonden en andere beroepen verdwijnen. Iedereen die op de arbeidsmarkt actief wil blijven zal zich moeten blijven ontwikkelen. Dit vergt een grote uitdaging voor het onderwijs. Hoe worden deze snel veranderende marktontwikkelingen in benodigde opleidingsvormen gegoten?

 

Maatwerk onderwijs binnen het mbo: Deeltijd (ODT) opleidingen

De scholingsbehoefte wordt specifieker. Wat is er nodig om een nieuw beroep uit te kunnen oefenen? Welke vaardigheden en kennis zijn nodig om deel te kunnen (blijven) nemen aan de arbeidsmarkt? Wat zijn nieuwe onderdelen waarover bijgeschoold moet worden? Hoe kun je deze aanbieden? Een grote uitdaging voor het onderwijs. 

Het gevolg van de veranderende vraag naar (bij)scholing is een groeiende diversiteit in het aanbod. De vraag naar flexibele opleidingsvormen neemt toe. Deze flexibele opleidingen vallen in de derde leerweg met daarin ODT.  ODT staat voor ‘Overig Onderwijs in Deeltijd’ en is bedoeld voor studenten in de derde leerweg die vooraf aangeven een deel van de opleiding te gaan volgen (bijvoorbeeld een certificaattraject of een praktijkleerroute met praktijkverklaring).

Het is niet meer noodzakelijk om een gehele mbo-opleiding te volgen, maar je kunt die onderdelen selecteren waar je je verder in wilt bekwamen. Vervolgens kun je daarvoor de benodigde certificering verkrijgen. Dat geldt voor studenten die al op een mbo-instelling zitten en naast de opleiding die ze volgen nog willen certificeren voor andere vakken en opleidingen. Het geldt ook voor mensen die nog niet een mbo-opleiding volgen en wel bepaalde certificaten willen behalen. Zo maakt het mbo het mogelijk voor mensen om een leven lang te kunnen leren.

Flexibel inrichten van ODT-opleidingen

De webapplicatie OERknal van FirstKlas helpt onderwijsteams bij het faciliteren van deze ODT opleidingen. De applicatie biedt alle mogelijkheden om ODT opleidingen eenvoudig en goed in te kunnen richten zodat de opleidingen toegevoegd kunnen worden aan het SIS (Studenten Informatie Systeem). 

In een volgordelijk proces wordt men stap voor stap meegenomen door middel van workflows. Maak een keuze uit benodigde certificaten, keuzedelen, kerntaken of generieke delen. Selecteer en combineer onderdelen om de gewenste ODT opleiding compleet in te richten. Voeg de vereiste toetsstructuren toe en vul deze indien gewenst aan met een formatief lesprogramma. Het kan allemaal met de ODT module in OERknal.

Klaar voor gebruik

De compleet ingerichte ODT-opleiding kan direct worden toegevoegd aan het Studenten Informatie Systeem zodat de opleiding ook meteen inzetbaar is. Daarnaast kan de opleiding, inclusief de volledige specificaties, opgenomen worden in bijvoorbeeld een studiegids door gebruik te maken van de directe koppeling met onze applicatie om onderwijsdocumenten te publiceren: FormuLeer

Met de OERknal ODT-module ben je voorbereid op de veranderingen in het onderwijsaanbod en klaar voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Aan de slag met ODT?

Heb je verdere vragen of wil je met eigen ogen zien hoe OERknal en de nieuwe ODT module precies werkt? Neem contact op met ons voor een vrijblijvende afspraak.

 

Interesse in een gesprek?

Neem contact op met Wilbert van Sijl en maak een afspraak om vrijblijvend kennis te maken en de mogelijkheden te bespreken.

Onze applicaties

  • MBO
OERknal is een SaaS applicatie die mbo-instellingen ondersteunt bij het opstellen van onderwijs- en examenprogramma’s (toets- en examenstructuren) ten behoeve van de OER. Het hele creatieproces wordt begeleid met workflows.
  • MBO
FormuLeer is een SaaS applicatie die mbo-instellingen ondersteunt bij de creatie en publicatie van onderwijsdocumenten zoals studiegids, examenplan, onderwijsgids en keuzedelengids.
  • MBO
STAPP is een SaaS applicatie die mbo-instellingen ondersteunt bij het registreren van en het rapporteren over studenten die studieloopbaanbegeleiding krijgen en/of in een schoolmaatschappelijk werk traject zitten.

Maatwerk applicaties

Naast generieke SaaS applicaties levert FirstKlas ook maatwerk applicaties voor onderwijsinstellingen. Wij ontwikkelen stabiele, webgebaseerde applicaties die veel mogelijkheden bieden, de wendbaarheid van de klantorganisatie verhogen en eenvoudig zijn in gebruik. Onze oplossingen komen tot stand in samenspraak met de klant door een goede inventarisatie en de inbreng van bewezen technologie.

Bekijk maatwerk applicaties

Heeft u een vraag, interesse in een gesprek of vrijblijvend even kennismaken?

De koffie staat klaar en onze collega’s denken graag met u mee. Bel ons, stuur een e-mail of vul het contactformulier in en we nemen snel contact met u op.

  • Door het contactformulier in te vullen gaat u akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring
  • Hidden